Waarvoor wordt dexamethason gebruikt

Dexamethason valt in de groep medicijnen bijnierschorshormoon, ofwel corticosteroïd. Bijnierschorshormonen zijn normaliter in het menselijk lichaam aanwezig, maar het kan voorkomen dat de natuurlijke bijnierschorshormonen niet meer optimaal functioneren. Bijnierschorshormonen zijn noodzakelijk voor het opslaan en vrijmaken van zouten, mineralen en energie en remmen daarnaast overgevoeligheidsreacties en ontstekingen. Waarvoor wordt dexamethason gebruikt? Hieronder staan de aandoeningen.

Waarvoor wordt dexamethason gebruikt

De vraag: Waarvoor wordt dexamethason gebruikt is lastig in één zin samen te vatten, want het medicijn wordt bij veel aandoeningen voorgeschreven. Dexamethason wordt onder meer voorgeschreven bij:

 • Reuma;
 • Allergische reacties;
 • Astma;
 • MS (Multiple sclerose);
 • COPD;
 • De ziekte van Crohn;
 • Hersenoedeem (zoals hoogteziekte);
 • Bijnierziekte (zoals Ziekte van Addison en Ziekte van Cushing);
 • LE (lupus erythematodes);
 • Bepaalde bloedziekte;
 • Colitis ulcerosa;
 • hersenvliesontstekingen;
 • Om afstoting na een orgaantransplantatie te voorkomen/te beperken.

Dexamethason wordt ook voorgeschreven bij de behandeling van kanker. Kijk voor meer informatie op: Dexamethason bij kankerpatiënten

Dexamethason kan worden voorgeschreven als stootkuur, langdurige behandeling, substitutietherapie of als onderdeel van de behandeling tegen kanker. Ook kan dexamethason worden gebruikt als test, om te kijken of u het syndroom van Cushing heeft. Kijk voor meer informatie hier.

Hieronder meer over de verschillende behandelingen met het medicijn Dexamethason.

Stootkuur dexamethason

Bij een stootkuur gaat het om een periode van een paar dagen tot twee weken met een afnemende hoeveelheid, van maximaal 8 tot 0,5 milligram, dexamethason per dag. De hoeveelheid dexamethason ligt bij een stootkuur hoger en de kans op bijwerkingen is kleiner dan bij een langdurige behandeling.

Het is mogelijk dat u de stootkuur als injectie krijgt toegediend door uw arts, in plaats van tablet of capsule. Een injectie kan enkele dagen blijven werken in tegenstelling tot een capsule of tablet.

Een stootkuur wordt vaak voorgeschreven bij plotselinge verergering van chronische aandoeningen, waarbij ontstekingsverschijnselen een rol spelen. Dexamethason onderdrukt de ziekteverschijnselen waardoor het lichaam kan herstellen, maar geneest de aandoening niet.

Langdurige behandeling dexamethason

Een langdurige behandeling duurt langer dan een maand en wordt veelal gestart met een stootkuur, waarna de hoeveelheid wordt afgebouwd tot 1 à 2 milligram dexamethason per dag. Samen met de arts wordt gezocht naar de zo laag mogelijk dosering dexamethason die voor u voldoende is.

Een langdurige behandeling wordt veelal ingezet bij ernstige ziekte, waarbij ontstekingen een rol spelen wanneer andere medicijnen niet voldoende helpen.
Bij een langdurige behandeling is het mogelijk dat u het effect van dexamethason na enkele weken pas opmerkt.

Substitutietherapie dexamethason

Bij een substitutietherapie wordt een tekort aan lichaamseigen stof aangevuld met het medicijn dexamethason. In dit geval gaat het om een tekort aan het hormoon dexamethason dat weer op peil moet worden gebracht.

Dexamethason als onderdeel van de behandeling tegen kanker

De dosering dexamethason als onderdeel van een behandeling tegen kanker verschilt van 2 tot 16 milligram per dag en wordt voorgeschreven in combinatie met andere medicijnen tegen kanker.

Een combinatie met dexamethason moet veelal enkele dagen achtereen ingenomen worden, waarna de combinatie dexamethason met een ander medicijn weer stopt. Enkele weken daarna moet de combinatie weer ingenomen worden. De combinatie periode ligt veelal rond de 5 dagen. Op deze wijze wordt dexamethason ingezet bij bijvoorbeeld een hersentumor, leukemie, borstkanker, de ziekte van Kahler en lymfeklierkanker.

Dexamethason heeft verschillende werkingen bij eerder genoemde aandoeningen, zoals:

 • Verbetert de eetlust;
 • Vermindert vermoeidheid;
 • Werkt tegen een misselijk gevoel, dat wordt veroorzaakt door andere medicijnen die worden voorgeschreven bij kanker;
 • Gaat de zwelling van tumoren tegen;
 • Verlaagt de hoeveelheid kalk in het bloed (ziekte van Kahler).

Nu antwoord is gegeven op de vraag Waarvoor wordt dexamethason gebruikt heeft u misschien nog vragen. Deze kunt u hieronder stellen onder het bericht ‘waarvoor wordt dexamethason gebruikt’.

 

One thought on “Waarvoor wordt dexamethason gebruikt

Leave a Reply