Bijwerkingen dexamethason

Dexamethason kan bijwerkingen opleveren en de bijwerkingen hangen af van de hoeveelheid dexamethason, gevoeligheid voor bijwerkingen en de duur van de behandeling. Informeer uw arts of de bijsluiter naar de mogelijk bijwerkingen bij het gebruik van dexamethason.

Over het algemeen geldt het volgende:

 • Er is weinig kans op bijwerkingen dexamethason in geval van een stootkuur of een behandeling van één of twee injecties.
 • Er is kans op vervelende en lastige bijwerkingen dexamethason in geval van een stootkuur. Bij een stootkuur krijgt u enkele dagen tot weken een hoge dosering voorgeschreven. De bijwerkingen zijn veelal niet gevaarlijk of schadelijk, maar informeer bij twijfel wel uw arts.
 • Er is kans op bijwerkingen bij langdurig gebruik, maar veelal verdwijnen de meeste bijwerkingen wanneer u aan dexamethason gewend bent geraakt. U heeft ook kans op bijwerkingen bij kortlopende behandelingen met minimaal drie milligram dexamethason die herhaald worden. Een voorbeeld is een stootkuur behandeling van vaker dan vier keer in een jaar.

Hieronder staan de mogelijke bijwerkingen dexamethason. De bijwerkingen zijn verdeeld in drie situaties, namelijk direct in het begin, na gebruik van meer dan 3 weken en na gebruik van enkele maanden.

Direct vanaf het begin bijwerkingen dexamethason

 • Verhoogde kans op infecties en slecht genezende wonden. Indien het mogelijk is, is het verstandig niet met de behandeling te starten wanneer u last heeft van infecties door bacteriën, virussen of schimmels. Bijnierschorshormonen gaan ontstekingsverschijnselen tegen, waardoor u de ontsteking niet opmerkt. Raadpleeg direct uw arts als u een ontsteking vermoed, bij ontstekingen in of rond het oog en bij plotseling opkomende ontstekingen. Ook moet u uw arts inlichten als u gevaccineerd moet worden tegen bijvoorbeeld tropische ziekte of als u een wond heeft die slecht geneest.
 • Maag– of darmklachten kunnen soms ontstaan. Door dexamethason net voor de maaltijd in te nemen kunt u deze klachten voorkomen. Raadpleeg uw arts wanneer u onlangs een zweer in de maag of darm heeft gehad, want eventueel kan de arts u een maagbeschermer voorschrijven.
 • Tijdelijke stemmingswisselingen en veranderingen in gevoel. Dit kan per persoon verschillen, maar wanneer u last heeft van stemmingswisselingen kunt u uw arts om advies vragen. Door dexamethason in één keer vroeg op de dag in te nemen kunnen slaapproblemen en rusteloosheid worden verholpen. Ook als u onlangs depressief bent geweest of u onder behandeling staat moet u contact opnemen met uw arts.
 • Dexamethason bevat bijnierschorshormonen en kunnen de koolhydraten beïnvloeden. Hierdoor kunnen verschijnselen van suikerziekte, ofwel diabetes, ontstaan bij mensen die hier gevoelig voor zijn. Kenmerken zijn veel plassen en dorst en met name mensen boven de 70 lopen een verhoogd risico. Diabetes patiënten kunnen daarom door dexamethason meer insuline of bloedsuikerverlagende tabletten nodig hebben en het is daarom belangrijk het glucosegehalte extra vaak te meten.
 • Patiënten die lijden aan psoriasis kunnen meer last krijgen wanneer zij stoppen met dit medicijn. Bij huidproblemen als schilfers, jeuk en beschadigingen of putjes in de nagels of gewrichtsklachten moet u contact opnemen met uw arts. Ook als je leidt aan andere vormen van huiduitslag.
 • Een verhoogde druk op de oogbol, ofwel glaucoom, kan ontstaan bij mensen die hiervoor gevoelig zijn. Raadpleeg uw arts als u een verhoogde druk op de oogbol voelt, maar nog niet wordt behandelt door de oogarts aan glaucoom.
 • Menstruatiestoornissen bij sommige vrouwen.
 • Patiënten met myasthenia gravis, een spierziekte, kunnen extra last krijgen van spierzwakte en vermoeidheid door dexamethason. Deze patiënten dienen te overleggen met een arts alvorens zij beginnen met het gebruik van dexamethason. Ook mensen zonder de spierziekte kunnen deze bijwerkingen ervaren.
 • Hartritmestoornissen. Door bijwerkingen dexamethason kan u een licht verhoogd risico op stoornissen in het hartritme hebben.

Na gebruik van meer dan 3 weken

Deze bijwerkingen treden veelal niet op bij doseringen van minder dan één milligram dexamethason per dag. Alleen personen die extra gevoelig zijn voor één van de bijwerkingen of wanneer u in korte tijd veel stootkuren dexamethason gebruikt kunt u onderstaande bijwerkingen ervaren.

 • Opgezwollen gezicht. Mensen die dexamethason gebruiken krijgen regelmatig een opgezwollen gezicht en wordt door veel patiënten als grootste nadeel ervaren.
 • Een dunne huid. Dexamethason zorgt voor een dunnere huid, waardoor het onderliggende weefsel minder goed wordt beschermd. Hierdoor loopt u een verhoogde kans op striae, ofwel streepvormige littekens, en blauwe plekken. Wanneer u stopt met dexamethason wordt de huid weer dikker, maar de littekens zullen aanwezig blijven.
 • Bijnierschorsproblemen. Door dexamethason kan vermindering van de werking van de bijnierschors ontstaan. Na het stoppen heeft uw bijnierschors tijd nodig om op gang te komen om weer zelf bijnierschorshormonen aan te maken, wat een half jaar kan duren. Geef bij een medische ingreep altijd aan dat u gebruik maakt of gebruik heeft gemaakt van bijnierschorshormonen. Na een medische ingreep heeft uw lichaam namelijk extra bijnierschorshormonen nodig, wat u lichaam op dit moment niet kan bewerkstelligen. Veelal wordt daarom dan ook de dosering voor u aangepast tijdens een medische ingreep.
 • Gewichtstoename. Door een toename van de eetlust en het vasthouden van vocht kunnen sommige mensen door dexamethason zwaarder worden. Het is dan ook veelal noodzakelijk om de eetgewoontes aan te passen om het gewicht op peil te houden. Informeer bij uw huisarts voor een doorverwijzing naar een diëtist, die u hier goed bij kan helpen. De diëtist kan u adviseren omtrent het te volgen dieet, zoals een eiwitdieet of koolhydraatarm dieet.
 • Huidproblemen. Het kan voorkomen dat wonden minder snel en minder goed helen en u loopt u een verhoogde kans op jeugdpuistjes en overmatige haargroei. Overmatig haargroei zal met name in de gezicht tot uiting komen.

Na gebruik van enkele maanden

Onderstaande bijwerkingen kunnen optreden bij gebruik van dexamethason van enkele maanden of verschillende kortdurende stootkuren.

 • Osteoporose. Osteoporose is verlies van botweefsel, waardoor de botten brozer worden en sneller kunnen breken. Het brozer worden van de botten komt vooral op oudere leeftijd voor, maar gebruik van bijnierschorshormonen op jonge of middelbare leeftijd verhoogt ook de kans op botontkalking op latere leeftijd. Beweging en het innemen van extra kalk, zoals zuivelproducten en tabletten, zijn bij gebruik van dexamethason belangrijk om de kans op botontkalking te verkleinen.
 • Cataract, ook wel bekend als ouderdomsstaar, is een blijvende vertroebeling van de ooglens. Cataract kan ontstaan bij het gebruik van dexamethason en komt veelal voor bij oudere mensen en mensen met diabetes. Wanneer u wazig gaat zien of problemen ervaart met kijken kunt u contact opnemen met een oogarts. Ouderdomsstaar kan veelal in eerste instantie op worden gevangen met het dragen van een bril. Wanneer de staar heviger wordt is het mogelijk dat u lensoperatie moet ondergaan.
 • Groeiproblemen. Kinderen kunnen bij het gebruik van dexamethason groeiproblemen ontwikkelen. Het is daarom belangrijk de lichaamslengte en het lichaamsgewicht regelmatig te controleren bij uw kind. Wanneer uw kind inderdaad groeiproblemen ervaart, kan het gebruik van dexamethason, indien mogelijk, tijdelijk door uw arts worden stopgezet.

Raadpleeg bij twijfel of vragen altijd uw arts.

Leave a Reply