Dexamethason oogdruppels

Dexamethason oogdruppels zijn een speciale toedieningsvorm en worden alleen bij allergische reacties in de ogen en oogontsteking voorgeschreven.

Allergische reactie in de ogen

Bij een allergie reageren de ogen op signalen uit de omgeving, zoals pollen, huidschilfers, schimmels of huisstofmijt. De ogen kunnen dan gaan jeuken, tranen of worden rood en in enkele gevallen ontstaat er een zwelling in het oogwit.

Dexamethason remt de ontsteking, zoals een zwelling, pijn, jeuk en roodheid en zorgt ervoor dat de klachten minder worden. Ogen die zijn ontstoken door een allergie worden veelal behandeld met een medicijn dat de werking van histamine blokkeert. Alleen in ernstige gevallen worden dexamethason voorgeschreven.

Bij een allergische reactie in de ogen kunt u beter geen contactlenzen dragen zolang u klachten heeft.

Oogontsteking

Bij een oogontsteking kunnen verschillende delen van het oog ontstoken raken, zoals de iris, het netvlies, de oogzenuw, het slijmvlies op het oogwit of het hoornvlies. Veel geziene klachten bij een oogontsteking zijn pijn, roodheid, zwelling, tranen, jeuk en wazig zien.

Ontstoken ogen kunnen ontstaan door een allergie, een irritatie, een operatie of een infectie. Ook kan oogontsteking voorkomen als gevolg van een andere ziekte, zoals de ziekte van Bechterew, de ziekte van Besnier Boeck of andere reumatische ziektes.

Dexamethason oogdruppels remmen de ontstekingsverschijnselen als jeuk, zwelling, roodheid en pijn en zorgt ervoor dat de klachten afnemen of verdwijnen. In geval van ontstekingen die zijn veroorzaakt door een bacterie, virus of schimmel krijgt u ook een antibioticum of medicijn voorgeschreven die de schimmels of virussen bestrijden.
Bij voorkeur wordt oogontsteking behandelt met een antibioticum of anti-allergiemedicijn. Deze medicijnen pakken de oorzaak van de ontsteking aan en onderdrukken niet alleen de verschijnselen.

Wanneer de oorzaak geen allergie of infectie is of dat de verschijnselen ernstig zijn wordt dexamethason voorgeschreven. In enkele gevallen is het noodzakelijk een langdurige behandeling te volgen, wanneer het gaat om oogontstekingen in het oog.

Dexamethason oogdruppels

Dexamethason oogdruppels kan ook worden voorgeschreven na een oogoperatie om de ontstekingsreacties te verhelpen en wordt dexamethason gebruikt bij aandoeningen van de oogzenuw. Dexamethason oogdruppels wordt dan gebruikt om verslechtering van het gezichtsvermogen te voorkomen en wordt dan vaak langdurig voorgeschreven.

One thought on “Dexamethason oogdruppels

Leave a Reply