Dexamethason bij kankerpatiënten

Dexamethason is een bijnierschorshormoon en wordt ook veel voorgeschreven bij kankerpatiënten. Het medicijn verhelpt kanker niet, maar ondersteunt het lichaam zodat de patiënt meer energie krijgt. Dexamethason bij kankerpatiënten, zowel gehaat als geliefd door de patiënten.

Dexamethason bij kankerpatiënten

Het bijnierschorshormoon zorgt ervoor dat ontstekingen en overgevoelige reacties geremd worden en de bijnierschorshormonen zijn noodzakelijk om zouten, mineralen en energie op te slaan en vrij te maken. Dexamethason bevat deze hormonen om zodoende hetzelfde te doen wat het lichaam niet of nauwelijks meer kan bewerkstelligen.

De dosis dexamethason verschilt per patiënt en varieert tussen de 2 tot 16 milligram dexamethason. In de terminale fase krijgt de patiënt veelal de hele periode dexamethason voorgeschreven, maar buiten deze fase wordt dexamethason veel voorgeschreven voor enkele dagen. In de terminale fase kan dexamethason vrijwel voor alle kankervarianten worden voorgeschreven. Volgens de bijsluiter is dexamethason effectief bij patiënten met leukemie, een hersentumor, de ziekte van Kahler, borstkanker en lymfeklierkanker. Maar in de praktijk krijgen veel patiënten met een andere vorm van kanker ook dexamethason voorgeschreven om de levenskwaliteit in de laatste fase te verbeteren.

Wat doet dexamethason wel?

Dexamethason vermindert de vermoeidheid en zorgt voor een betere eetlust. Doordat patiënten meer trek krijgen, en dus meer gaan eten, voelt de patiënt zich energieker. Hierdoor kan de patiënt wat meer doen dan voorheen, zoals televisie kijken of een bezoekje ontvangen. Dit laatste hangt af van de fase waarin de kankerpatiënt zich bevindt.

Door de ontstekingsremmende functie van het bijnierschorshormoon gaat het ook de zwelling van de tumor tegen. De tumoren zorgen voor druk op de zenuwen en kunnen erg pijnlijk zijn. Door het bijnierschorshormoon neemt de zwelling en de druk af, waardoor de pijn voor een patiënt minder wordt.

Ook zorgt dexamethason bij beenmergkanker patiënten, ofwel de ziekte van Kahler, voor een verlaging van de hoeveelheid kalk in het bloed. Een teveel aan kalk (calcium) in het bloed wordt ook wel tumor geïnduceerde hypercalciëmie genoemd en kan ontstaan wanneer er meer botafbraak is dan botaanmaak.

Tevens gaat onder andere dexamethason de misselijkheid tegen. Veel kankerpatiënten worden misselijk van de medicijnen die zij krijgen voorgeschreven, zoals morfine. Door bijvoorbeeld het medicijn primparan in combinatie met dexamethason heeft de patiënt minder last van misselijkheid.

Mogelijke bijwerkingen van het medicijn dexamethason kunt u lezen op ‘Dexamethason bijwerkingen’. De bijwerkingen zijn ook van toepassing voor dexamethason bij kankerpatiënten.